Hvordan fungerer gældssanering

Der kan være flere grunde til at man har fået en stor gæld på halsen. Det kan være en tvangsauktion med deraf følgende gæld, skilsmisse hvor fælles hus og gæld skal deles eller man har måske kautioneret med sit hus i din ægtefællens virksomhed der senere går konkurs, og man skal betale med penge man ikke har og så ryger huset på tvangsauktion.  De fleste der har gæld vil gøre alt for at betale den, de sparer på leveomkostninger, ferierejser er noget man drømmer om og nyt tøj har man haft og den måde har man levet på i flere år og gælden virker endeløs.

Man begynder at tænke på at søge gældssanering hvilket også vil være en god ide. Men skal dog være opmærksom på at det kan være en hård psykisk belastning både over for sig selv ved at man må erkende sit nederlag, men også at man skal fremlægge sin økonomi til fremmede personer der skal vurdere om kan få gældssanering eller ej.

Inden du begynder at søge, så lav et budget med alle indtægter og udgifter, og du skal være ærlig over for dig selv og ikke noget med at sige at det er bare et lille beløb, så pyt. Når man så har søgt, bliver man indkaldt til et møde hvor man får oplyst om de vil fortsætte din ansøgning ud fra de tal og dokumenter du har fremsendt. Fortsætter sagen får man tildelt en advokat der kommer og vurdere dit hjem og dine egendele, for at se om man ejer noget af værdi som man har glemt at oplyse.

Sagen kører videre og man bliver igen indkaldt til et møde hvor får oplyst om man skal afdrage på sin gæld eller om den eventuelt bortfalder. Hvis man har mere end ca. 5.600,- kr tilbage som rådighedsbeløb når de faste udgifter er betalt (husleje, vand, varme, medicin, fagforeningskontingent, forsikringer) kommer man til at afdrage på gælden med det beløb i 3 – 5 år, og så er man gældsfri.

Når man går fra dette møde vil man sikkert være lettet om hjertet, for nu vil man om få år kunne få en almindelig tilværelse.